Webshop bestelknop nieuwe stijl

Webshop bestelknop nieuwe stijl

Er is veel onduidelijk over de bestelknop en wat er nu aangepast moet worden. Om alle vragen en onduidelijkheden uit de wereld te helpen hierbij een post om alles op te helderen !  LET OP: dit moet dus doorgevoerd zijn voor 13 juni 2014

Op veel websites wordt gesproken over de bestelknop van de webshop, in feite gaat het niet om de bestelknop maar om de bevestigingsknop aan het einde van het bestelproces. De tekst die hierop staat zal aangepast moeten worden. In de nieuwe wetgeving wordt de tekst “bestelling met betalingsverplichting” genoemd als voorbeeld, echter zijn er waarschijnlijk ook alternatieven te gebruiken om aan deze wet te voldoen.

In Duitsland zijn webshops al langer verplicht om aan een soortgelijke wetgeving te voldoen. Sinds 2012 moeten de Duitse webshops de volgende tekst, of een met een soortgelijk strekking, op hun bestelknop hebben: “Zahlungspflichtig bestellen”. Bij verschillende grote Duitse webwinkels heb ik gekeken hoe deze tekst is verwerkt. 

Wat opvalt is dat geen van deze webshops letterlijk de tekst “zahlungspflichtig bestellen” gebruikt. In plaats hiervan gebruiken de meeste de tekst “Kaufen”(Kopen) of “Jetzt Kaufen”(Nu kopen). Andere webshops gebruiken weer de tekst “Jetzt zum genannten Preis bestellen”(nu voor genoemde prijs bestellen). Conrad gebruikt “Kostenpflichtig bestellen”(Bestelling met betalingsverplichting), deze tekst komt het meeste in de buurt van “Zahlungspflichtig bestellen”.

Wat opvalt bij de geanalyseerde Duitse webshops is dat geen de tekst “bestellen”, “nu bestellen”, “bestelling afronden” of dergelijke varianten gebruiken. Bij de knoppen wordt de consument duidelijk gemaakt dat het om een “koop”, een “bestelling met betalingsverplichting” of om een “bestelling voor genoemde prijs” gaat. Of al deze alternatieven ook in Nederland voldoende zijn om de consument te informeren is op dit moment nog niet duidelijk. In Duitsland zijn momenteel nog discussies gaande of de termen “Kopen” of “Nu kopen” wel voldoen aan de nieuwe regelgeving. 

‘Betalen’ lijkt daarom een veilige optie. ‘Bestellen’ is in elk geval onvoldoende. ‘Kopen’ is een twijfelgeval.
Dit alles na een discussie op webwinkelvragen.nl

Bestelknop webshops

Bestelknop webshops

 

About Patrick Heijmans

Al jaren actief in de webwinkels en nu wil ik ook graag anderen helpen om een succesvolle webwinkel op te zetten. Ik deel mijn kennis en ervaring graag zodat anderen hun webshop kunnen starten of optimaliseren

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

*