SumoStore Review: De nieuwe tegenstander in de ring

SumoStore Review: De nieuwe tegenstander in de ring

Ik ben deze week druk bezig geweest met het nieuwe webwinkel pakket van SumoStore. Dit open source pakket van Nederlandse bodem introduceerde zichzelf als “Magento killer”.
Via deze review wil ik jullie meenemen naar de mogelijkheden die SumoStore op dit moment bied. Want we zitten nog maar op een RC1, volgende de duidelijke roadmap op de site. Op deze pagina is duidelijk te zien waar SumoStore aan werkt en wanneer de volgende release is.

ROUND 1: SUMOSTORE INSTALLEREN

Ik heb de demo gedownload en geïnstalleerd. Dit ging vrij snel en vlotjes. Ik kreeg te zien of ik nog folders bepaalde rechten moest meegeven en na een druk op de knop was de shop klaar en kon ik direct beginnen.

 

ROUND 2: SUMOSTORE ADMIN

De admin of backend is duidelijk en overzichtelijk te noemen. Je hebt in een overzicht meteen een aantal statistieken in beeld over je verkopen, bezoekers en bestellingen. De mogelijkheden die SumoStore bied zijn talrijk. Ik loop het menu even van links naar rechts af en bespreek er een paar:
Catalogus: Zo kun je bijvoorbeeld bij elke categorie of product direct je SEO instellingen doen, makkelijk! Ook kun je filters, opties en merken toevoegen per product. Je kunt zelfs aangeven of je een product kunt of mag downloaden. Ook beoordelingen bij producten is standaard in SumoStore. (Op dit moment is het mij nog niet duidelijk of deze ‘sterretjes’ ook worden weergegeven in de rich snippets van Google)
CMS: Informatiepagina’s en blog, deze zijn wat mij betreft wat aan de summiere kant. Ik kan de informatie pagina’s aanmaken maar nog niet compleet beheren waar ik deze wil hebben staan. Bijvoorbeeld in de header of footer.
Plugins: Via dit gedeelte van het menu kun je veel dingen aan en uit zetten en zitten er standaard al 5(!) verschillende PSP’s in. Je hoeft alleen nog maar je account gegevens in te voeren.
Ook de nieuwsbrief optie zit er in, maar mag je niet standaard noemen, je kunt hier al meteen filteren naar wie je de nieuwsbrief wilt sturen. Dit heb ik nog niet eerder gezien in een open source webwinkel pakket.
Administratie: In dit gedeelte kun je al je bestellingen, klanten, kortings- en cadeaubonnen beheren. Ook het beheren van je retouren behoort standaard tot de mogelijkheden, dit is een optie die je bij veel collega open source webwinkel pakketten niet ziet! Een leuke toevoegen aan dit gedeelte is het affiliate programma. Je kunt nu je eigen affiliate netwerk opbouwen en zelf een % per verkoop geven.
Instellingen: Wat hier meteen opvalt is dat je verschillende winkelzichten kunt maken, de zo geheten multistore omgeving. Een optie die ik nog nergens anders in een open source pakket gezien heb is de sumobuilder. Met deze optie kun je bijna de complete layout van je webwinkel aanpassen naar je eigen layout. in rc2 gaan ze zelfs nog een stuk verder. De manier waarop dit gedaan is is super. Je hoeft geen designer of developer te zijn om je winkel een eigen look en feel te geven! Verder zijn er de standaard instellen te doen in dit menu zoals: btw, talen en medewerkers.
Rapportages: Dit spreek voor zich natuurlijk. Je kunt hier diversen rapportages inzien, jammer dat je deze alleen nog niet kunt downloaden, maar ongetwijfeld zit dit al in de roadmap van SumoStore.
admin

 

ROUND 3: SUMOSTORE WEBWINKEL

De voorzijde van de webwinkel ziet er eigenlijk zoals alle open source pakket vrij standaard en simpel uit. Verder niks mis mee. De productpagina heeft een ‘aparte’ indeling met de foto aan de rechter zijde. De layout van de buttons en andere zaken kan wel meer aandacht gebruiken. Hier zie ik nog wat werk voor een developer ;-)
De snelheid van de demo store is goed. Op het moment van testen was deze 2.24 seconden. Kan nog wel iets sneller maar op een standaard server is dit al sneller als magento. Dit is toch een punt waar je veel winst kunt behalen.

update 31-01-2014: Nog een keer de test uitgevoerd en nu met de demo webwinkel van sumostore zelf; Deze heeft als snelheid: 582ms
Zo zie je maar dat je niet moet bezuinigen op de hosting van je webwinkel. Lees hierover meer op mijn blog over webwinkel hosting.

Een laatste puntje van de frontend wat aandacht verdient is responsive. Responsive is dat je webwinkel zich aanpast aan de grote van je scherm. Als je dus op een mobiel of tablet kijk ziet je webwinkel er anders uit. Hierbij kan SumoStore verschil maken, als ze dit goed oppakken heb je een webwinkel die op elk scherm goed zichtbaar is. Het aanpakken van de menu’s is bijvoorbeeld een optie. Nu blijven de categorieën staan, deze zouden kunnen verdwijnen achter een menu knop.

sumostore-demo


FINAL ROUND

Als eerste release is dit webwinkel pakket  compleet te noemen, zeker nog niet af, maar wel de potentie om een grote speler op de markt te worden.
SumoStore heeft in deze eerste ronde al zeker een paar andere webwinkel pakketten de ring uit gestoten. Echter staan er nog een paar zware tegenstanders te wachten. Of Sumostore hier tegen is opgewassen zal de tijd leren.
Mijn advies is zeker testen en meenemen in je vergelijking. Heb jij SumoStore al getest laat mij dan hieronder weten wat je ervan vindt!
About Patrick Heijmans

Al jaren actief in de webwinkels en nu wil ik ook graag anderen helpen om een succesvolle webwinkel op te zetten. Ik deel mijn kennis en ervaring graag zodat anderen hun webshop kunnen starten of optimaliseren

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

*