Koopzeker: verzekering voor online aankopen

Koopzeker: verzekering voor online aankopen

Capture3Een aankoop op internet doen en deze gehavend of helemaal niet ontvangen, het zal je maar je gebeuren. Vanaf nu kunnen webwinkeliers zich hiervoor verzekeren en dat kan webshoppers een hoop gesteggel en geld besparen.Centraal Beheer Achmea introduceerde vandaag namelijk Koopzeker, een verzekering voor online aankopen. Wanneer een product niet, of niet goed wordt geleverd, bemiddelt de verzekeraar tussen klant en leverancier. Als hier geen oplossing uitrolt, krijgt de consument het aankoopbedrag via Koopzeker terug.

De verzekering is dus gratis voor consumenten. Webwinkeliers die deze afsluiten, betalen een premie die wordt bepaald op basis van hun online omzet. Zowel kleine, middelgrote als grote webshops komen na een check op kredietwaardigheid en leveringsvoorwaarden in aanmerking voor de verzekering. Consumenten kunnen de verzekerde webwinkeliers herkennen aan het Koopzeker-logo.

Met de verzekering wil Centraal Beheer Achmea bijdragen aan de betrouwbaarheid van webwinkels. „Stel dat je een nieuwe koelkast hebt besteld, maar de webshop waar je hem kocht gaat onverwacht failliet. Koopzeker biedt je de garantie dat je in zo’n geval je geld terugkrijgt. Het is niet alleen een keurmerk, maar een verzekering die beijdraagt aan de betrouwbaarheid aan webwinkels.”, aldus Roland Keim, zakelijk directeur van Centraal Beheer Achmea.

Volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel Waarborg, de belangenorganisatie van webwinkeliers, is de betrouwbaarheid in webshops de afgelopen tien jaar alleen maar toegenomen. Toch is er nog altijd groep mensen die webshops links laat liggen, zo bleek in oktober 2012 uit de ConsuWijzer Shopscan van Ruigrok Netpanel. „Van de 80 offline shoppers, gaf 20 procent aan geen online aankopen te doen omdat zij ’onvoldoende vertrouwen in webshops hebben’.

„Alles wat een aankoop op internet voor consumenten betrouwbaar maakt, zien wij als een positieve ontwikkeling”, zegt Jongen. Hij ziet deze ontwikkeling als onderdeel van een proces dat bij de professionalisering van de online markt hoort. „De markt zal uitwijzen hoe relevant de verzekering uiteindelijk is. Er is nog steeds een type producten en diensten waar meer vertrouwen van de consument nodig is. Denk aan kostbare aankopen als electronica en witgoed. Bij boeken en dvd’s zal een verzekering minder noodzakelijk zijn.”

Inmiddels hebben tien webshops de Koopzeker-verzekering afgesloten, waaronder Kabeltje.comsleepcool en LupuX.

Over Patrick Heijmans

Al jaren actief in de webwinkels en nu wil ik ook graag anderen helpen om een succesvolle webwinkel op te zetten. Ik deel mijn kennis en ervaring graag zodat anderen hun webshop kunnen starten of optimaliseren

Loading Facebook Comments ...

Laat wat van je horen

*