20 Webwinkel tips voor 2012

Zoekmachine optimalisatie en conversie verhogen is niet gemakkelijk voor welke webwinkel dan ook. Je hebt met heel veel dingen rekening te houden. En omdat webwinkel meer producten bevatten dan zeg een blog of nieuwssite zul je het toch een beetje slim moeten aanpakken. Met deze tips geef ik je in ieder geval een duw in de goede richting om je SEO en conversie voor 2012 te verhogen! Deze tips zijn geheel in willekeurige volgorde maar voor iedere webwinkel toepasbaar.


Webwinkel tip 1: Laat je producten delen op social media.

Zorg dat je klanten en bezoekers je producten kunnen delen op social media sites.
Er zijn tegenwoordig genoeg plug-ins te vinden om je producten extra in de kijker te zetten zodat mensen deze met 1 klik kunnen liken, sharen, twitteren, google+1’en en ga zo maar door.
Exta tip:  Zorg ook dat klanten hun verse aankoop kunnen delen met iedereen. Zet dus bij een succesvolle bestelling een twitter, facebook of google button neer zodat klanten meteen hun aankopen op internet kunnen delen.

Webwinkel tip 2: Laat bezoekers reviews schrijven.

<H/2>
Om als webwinkel aan unieke content te komen zal je gebruik moeten maken van reviews. Door klanten en bezoekers reviews te laten schrijven van je producten kun je makkelijker hoger komen in de zoekmachines. Zorg dat dit vrij makkelijk gaat, gebruik geen login of manieren, dit zal alleen maar zorgen dat er geen review geplaatst wordt omdat er dan weer een extra handeling verricht moet worden. Wil je het schrijven van reviews nog meer stimuleren dan kun je een korting of waardebon aan gaan bieden voor een review.


Webwinkel tip 3: Update regelmatig je content.

Door regelmatig de content van je webwinkel te updaten blijft  je webwinkel interessant voor zoekmachines.  Stop tijd en moeite in het schrijven van deze content. Hierbij kun je denken aan een blog, een nieuws rubriek, How to’s, nieuwsbrief en ga zo maar door.


Webwinkel tip 4: Maak landingspagina’s.

Door verschillende goed geoptimaliseerde landingspagina’s te maken van specifieke productgroepen, merken of categorieën heb je meer unieke content en scoor je hoger op deze groepen of merken in de zoekmachines.


Webwinkel tip 5: Gebruik makkelijke url’s.

Gemakkelijke url’s zijn bijvoorbeeld: www.jouwnaam.nl/productgroep/product-naam dat is makkelijker dan www.jouwnaam.nl/products_new?cat=1&sort=d
Maak dus gebruik van makkelijk leesbare url’s. Deze kunnen je klanten lezen maar zoekmachines ook. Zoekmachines gebruiken deze url ook om deze weer te geven in de zoekresultaten!

Webwinkel tip 6: Gebruik unieke productomschrijvingen.

Gebruik nooit de product omschrijving van je leverancier.  Zoekmachines houden van unieke content en als jij bijvoorbeeld de 17e bent die dezelfde tekst gebruikt zak je in de resultaten.  Herschijf dan ook de tekst van je leverancier en probeer het product zo duidelijk mogelijk te omschrijven.


Webwinkel tip 7: Maak gebruik van een nieuwsbrief.

Maak het voor je klanten zo makkelijk mogelijk om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief (naam en e-mail is al voldoende). Laat je klanten ook weten dat ze iets extra’s krijgen als ze zich aanmelden. Bijvoorbeeld dat er regelmatig nieuwsbrief acties zijn, of dat ze bij aanmelden een code krijgen voor gratis verzending bij een volgende bestelling.  Stuur je nieuwsbrief op regelmatige basis  en vermeld dit ook duidelijk (ivm nieuwe wetgeving in 2012)

Webwinkel tip 8: Optimaliseer je foto’s.

Zorg voor de juiste alt-teksten bij je foto’s en afbeeldingen. Dit begint al bij je logo. Noem deze jouwbedrijfsnaam.jpg ipv logo.jpg. Dit geld natuurlijk ook voor de rest van je product afbeeldingen, wees zou duidelijk mogelijk hier. Steeds meer mensen zoeken ook op afbeeldingen, weer een extra kans dat je gevonden wordt.

Webwinkel tip 9: Kies de juiste hosting.

Ik heb het al vaker gezegd, maar de hosting is de fundering van je webwinkel. Zorg er dan voor dat je een hosting partij die waar je op kunt vertrouwen. Dat wil niet zeggen dat je de duurste moet kiezen!  Ik host al onze webwinkels via Skyberate (af). Tot nu toe moet ik zeggen dat ik er geen problemen mee hebt. Ze werken netjes en snel.

Webwinkel tip 10: Plaats je USP’s duidelijk in beeld.

Zorg dat je je UPS (Unique Selling Points) duidelijk in beeld brengt op je website. USP zijn die dingen waarom een klant juist in jou webwinkel moet kopen. Probeer ook hier zo uniek mogelijk in te zijn. Een paar USP voor een webwinkel kunnen zijn: uit voorraad leverbaar, achteraf betalen, gratis verzending. Welke USP heb jij ?


Webwinkel tip 11: Maak het bestelproces zo makkelijk mogelijk.

Anno 2011 (Bijna 2012 bij het schrijven van deze post) zie ik nog steeds webwinkels waarbij je 6 0f 7 stappen nodig hebt om je bestelling af te ronden. Dit kost klanten. Probeer een duidelijk betselproces te vinden in zo min mogelijk stappen. Probeer het zo visueel mogelijk te maken door de stappen te nummeren of icoontjes te gebruiken.

Webwinkel tip 12: Zorg voor een uitstekende klantenservice.

Zorg dat je klaar staat voor de klant! Vermeld duidelijk het telefoonnummer van de klantenservice op alle pagina’s en in je e-mails.  Eventueel kun je nog een chat button toevoegen zodat de kant direct kan chatten met de klantenservice. Wat steeds meer zal komen is klantenservice via social media, dit wordt genoemd ‘Webcare’ Hou dus ook de social media in de gaten en reageer hier meteen op.


Webwinkel tip 13: Straal vertrouwen uit.

Laat zien dat je te vertrouwen bent. Dit kan je op verschillende manieren doen door bijvoorbeeld een keurmerk toe te voegen aan je webwinkel.  Webwinkel reviews toevoegen van klanten, KvK nummer, adres en telefoonnummer plaatsen.  maak gebruik van een SSL certificaat, hierdoor wordt de url balk groen.

Webwinkel tip 14: Gratis!

Geef iets weg, verlaag je verzendkosten of reken boven een bepaald bedrag geen verzendkosten.  Wij Nederlanders zijn dol op Gratis! Test goed wat voor jou webwinkel werkt. Eventueel kun je ook testartikelen of monsters toevoegen aan het pakketje zonder dat de klant dit weet, is extra leuk als deze de doos uitpakt.

Webwinkel tip 15: Voeg links toe bij je omschrijvingen.

Door bij de beschrijving van een product links naar andere producten of diensten toe te voegen zal je de pagina’s sterker maken voor de zoekmachines. Deze links moeten wel een zo gericht mogelijk trefwoord bevatten naar het product waar je naar toe linkt. Door veel intern te linken met de juiste ankerteksten wordt je beter vindbaar op deze links.

Webwinkel tip 16: Video.

Wist je dat Youtube de op-een/na grootste zoekmachine is? Dagelijks zoeken zo’n twee miljard mensen naar video’s op youtube. Steeds meer video’s verschijnen tussen de zoekresultaten van bijvoorbeeld google of worden gedeeld via social media. Het is dus zaak om video’s te gaan uploaden naar youtube van je producten. Of maak een instructievideo van een product. Zorg tenslotte ervoor dat je de juiste zoekwoorden vermeld en je hebt weer een extra bron voor potentiële klanten.

Webwinkel tip 17: Achteraf betalen.

Voer achteraf betalen in, dit behoort zeker tot een van de conversie verhogers. Het is natuurlijk wel een zeker risico wat je neemt echter zijn er steeds meer bedrijven die dit risico overnemen zoals klarna en afterpay. Als alternatief kun jerembours als verzend mogelijkheid aanbieden.  Nieuw op de markt is Checkpay ook van PostNL en goedkoper als rembours.

Webwinkel tip 18: Maak gebruik van Rich Snippets.

Sinds enige tijd worden de zoekresultaten bij google verreikt met extra informatie. Deze extra informatie kan bestaan uit: recensies (aantal sterren) Evenementen (Datum en tijd) producten (prijs, merk en voorraad) . Hier wil je als webwinkel zeker tussen staan. Dit zijn zaken die opvallen. Waar zou je als bezoeker eerder op klikken, op een ‘gewone’ url of een url waar het product staat met 13 sterren.

Webwinkel tip 19: Goede zoekfunctie.

Niets is zo erg voor een klant als hij niet kan vinden wat hij (of zij) zoekt. Je hebt alles goed voor elkaar alleen het zoekformulier werkt niet. Hierdoor zal je klanten gaan verliezen. Als een klant niet meteen kan vinden wat hij zoekt dan zal hij naar een andere webwinkel gaan. Zorg er dus voor dat je ook het zoekformulier optimaliseert dit kan je een hoop klanten schelen.

Webwinkel tip 20: Continue meten en verbeteren.

Als je bovenstaande tips opvolgt ben je er helaas nog niet maar ze helpen je wel om de conversie van je webwinkel te verhogen. Om er achter te komen wat wel en niet werkt is het zaak om te blijven experimenteren en de resultaten te onderzoeken. Hierbij kun je denken aan A/B testen of multivariatie testen.

Heb jij nog meer tips of andere ideeën om je webwinkel te optimaliseren laat mij dat dan hieronder weten.
Thanks!
ps. ik zou het leuk vinden als je dit bericht zou willen delen.

Over Patrick Heijmans

Al jaren actief in de webwinkels en nu wil ik ook graag anderen helpen om een succesvolle webwinkel op te zetten. Ik deel mijn kennis en ervaring graag zodat anderen hun webshop kunnen starten of optimaliseren

Loading Facebook Comments ...

Laat wat van je horen

*